Domači ljubljenčki

Diatomejska zemlja za mačke

Vedno več lastnikov mačk se zaveda pomembnosti uporabe čim bolj naravnih sredstev pri tretiranju svojih ljubljenčkov. Bolhe, klopi in notranji paraziti velikokrat predstavljajo problem, ki ga je potrebno rešiti s čim manj vpliva na žival. Predvsem zunanje mačke so izpostavljene klopom ter bolham ob stikih z drugimi mačkami. Veliko dilem in debat poteka med lastniki, kaj mačkam vmešati v hrano, da bi jih zaščitili tudi pred notranjimi zajedavci. Ste tudi vi v dilemi, kako najbolj poskrbeti za svojega ljubljenčka?

Diatomejska zemlja je prava rešitev, kateri zaupa že mnogo skrbnih in odgovornih lastnikov. Gre za resnično učinkovito in popolnoma naravno substanco proti klopom, bolham in notranjim zajedavcem.
Svojega mačka z DZ zaščitite na dva načina:

Vtiranje DZ v dlako po celem telesu (proti bolham, klopom in drugim kožnim zajedavcem)
Naprej mačka dobro prečesajte. Vzemite pest DZ in jo začnite vtirati po celotnem telesu, od vratu navzdol. Vmes po potrebi dodajajte DZ, dokler ne ostane le še glava. Dobro vtrite v dlako. Okoli oči in smrčka previdno, da prah ne razdraži sluznice. Vzemite ščepec po ščepec in vtrite še okoli ušes, po vrhu glave in pod gobčkom.
Tretiranje ponovite po 3 dneh. Dlaka bo zaradi prahu DZ pobeljena, DZ bo po časi izginjala, nekaj jo bo mačka tudi polizala med vsakodnevnim čiščenjem telesa. Dva dni po drugem tretiranju mačka dobro prečesajte (ali skopajte, v kolikor to preživite brez večjih travm vas in mačka), da odstranite DZ in bolhe, ki jih je DZ uničila.
Pomembno! Vedno se prepričajte, da uporabljate DZ prehranskega razreda, saj je le ta primeren za uporabo tako pri živalih, kot pri ljudeh.

Dodajanje DZ v hrano  (proti notranjim zajedavcem in za izboljšanje prebave)
Malo količino DZ se mačku vmeša v hrano enkrat na dan. Lahko se zmeša kar v mokro hrano ali posebej zmeša DZ in vodo ter nato prelije po hrani. Doziranje:
Mlad ali star maček: 1/2 jž DZ
Odrasel maček: 1 jž DZ
Tretiranje naj bo dolgo 5 dni, nato sledi 14 dni pavze. V primeru, da se težave še pojavljajo, tretiranje ponovite.
Pomembno! Vedno se prepričajte, da uporabljate DZ prehranskega razreda, saj je le ta primeren za uporabo tako pri živalih, kot pri ljudeh. Mladičkom, ki še sesajo mleko DZ ne dodajajte v vodo ali hrano!

Ob tretiranju ljubljenčkov z DZ dosežete najboljši učinek tako, da DZ posujete tudi po njihovem ležišču in morebitnih pregrinjalih ali preprogah, kjer se žival zadržuje. Tako preprečite ponovne okužbe in širjenje bolh. Po 2 dneh mesta, kjer ste posipali z DZ, dobro presesajte, stresite in očistite.

O izboljšanju mačjega stranišča s uporabo DZ si preberite tukaj.

 

Viri: http://www.thecatsite.com/t/235810/diatomaceous-earth-ants-cats
https://www.diatomaceousearth.com/diatomaceous-earth-for-dogs-cats/
https://www.vetinfo.com/using-diatomaceous-earth-to-worm-pets.html

Napiši komentar