Domači ljubljenčki

Diatomejska zemlja za pse

Bolhe, klopi in notranji paraziti so pri psih večni problem. Na trgu obstaja mnogo veterinarsko ter farmacevtsko predpisanih ampul, tabletk in past. A vsak lastnik psov dobro ve, kakšna vsa opozorila so navedena ob uporabi močnih kemičnih substanc. Žal je poznanih kar nekaj burnih reakcij živali na ta splošno razširjena zdravila.
Vsi lastniki, ki za svojega psa želijo le najbolje, veliko raje posegajo po naravnih rešitvah. Uporaba eteričnih olj sivke, čajevca, cimeta in cedre preverjeno uspešno delujejo proti klopom. Vendar je pršenje po dlaki potrebno vsak dan, kar večkrat psom ne ustreza zaradi močnih vonjav. Veliko dilem in debat poteka med lastniki, kaj psom vmešati v hrano, da bi jih zaščitili tudi pred notranjimi zajedavci. Ste tudi vi v dilemi, kako najbolj poskrbeti za svojega ljubljenčka?

Diatomejska zemlja je prava rešitev, kateri zaupa že mnogo skrbnih in odgovornih lastnikov. Gre za resnično učinkovito in popolnoma naravno substanco proti klopom, bolham in notranjim zajedavcem.
Svojega psa z DZ zaščitite na dva načina:

Vtiranje DZ v dlako po celem telesu (proti bolham, klopom in drugim kožnim zajedavcem)
Naprej dobro prečesajte dlako psa. Vzemite pest DZ in jo začnite vtirati po celotnem telesu, od vratu navzdol. Vmes po potrebi dodajajte DZ, dokler ne ostane le še glava. Okoli oči in smrčka previdno, da prah ne razdraži sluznice. Vzamite ščepec po ščepec in vtrite še okoli ušes, po vrhu glave in pod gobčkom.
Tretiranje ponovite po 3 dneh. Dlaka psa bo pobeljena, DZ bo po časi izginjala, nekaj jo bo pes tudi polizal med čiščenjem telesa. Dva dni po drugem tretiranju psa skopajte ali ga prečesajte, da odstranite DZ in bolhe, ki jih je DZ uničila.
Pomembno! Vedno se prepričajte, da uporabljate DZ prehranskega razreda, saj je le ta primeren za uporabo tako pri živalih, kot pri ljudeh.

Dodajanje DZ v hrano psov (proti notranjim zajedavcem in za izboljšanje prebave)
Svojemu psu malo količino DZ vmešate enkrat na dan v hrano. Lahko se zmeša kar v mokro hrano, posebej zmeša DZ in vodo ter nato prelije po hrani. Količina DZ je odvisna od teže psa: pod 10kg – 1/2 jž, od 10kg do 20kg – 1 jž, od 20 do 45kg -1,5 jž ter nad 45 kg – 2 do 3 jž diatomejske zemlje. (1 jž DZ = 6g DZ). Tretiranje naj bo dolgo 5 dni, nato sledi 14 dni pavze. V primeru, da se težave še pojavljajo, tretiranje ponovite.
Pomembno! Vedno se prepričajte, da uporabljate DZ prehranskega razreda, saj je le ta primeren za uporabo tako pri živalih, kot pri ljudeh.

Ob tretiranju ljubljenčkov z DZ dosežete najboljši učinek tako, da DZ posujete tudi po njihovem ležišču in morebitnih pregrinjalih ali preprogah, kjer se žival zadržuje. Tako preprečite ponovne okužbe in širjenje bolh. Po 2 dneh mesta, kjer ste posipali z DZ, dobro presesajte, stresite in očistite.

Viri:
https://pethelpful.com/dogs/kill-fleas-ticks-worms-diatomaceous-earth
https://goo.gl/10muFm
https://www.diatomaceousearth.com/dog-use/
https://www.diatomaceousearth.com/natural-flea-control-for-dogs/

Napiši komentar