Dom in gospodinjstvo Lepota in zdravje

Domača zobna pasta iz 3 sestavin

Ste kdaj razmišljali o pripravi domače zobne paste? Diatomejska zemlja je že sedaj ena izmed glavnih sestavin mnogih zobnih past, ki jih dobimo na tržišču. Med sestavinami je navadno navedena kot Hydrated silica oz Silica (kremen, silicij). Učinek teh zobnih past z dodatkom DZ izboljšate, saj struktura DZ vpliva na boljše čiščenje zob. Mikroskelet kremenastih alg deluje kot loščilo, ki odstranjuje obloge na zobeh. Če želite še naprej uporabljati kupljene zobne paste in jim dodati DZ, potem si na iztisnjeno zobno pasto, ki jo daste na zobno ščetko, posujte še ščepec DZ prehranskega razreda. Med čiščenjem zob, se bo DZ pomešala med zobno kremo in povečala njeno delovanje.
Še boljša pa je domača zobna pasta, narejena iz 3 sestavin, kjer osnovo predstavlja DZ.

Domača zobna pasta

Sestavine:
– 4 jž diatomejske zemlje prehranskega razreda
– 2 jž sode bikarbone
– 5 žlic kokosovega olja*

V posodi najprej zmešamo suhi sestavini: DZ in sodo bikarbono. Nato dodamo kokosovo olje. Dobro premešamo, da se suhe snovi raztopijo in dobimo konsistenco paste. Hranimo v posodici s pokrovom. Doma izdelana zobna pasta ima precej drugačen okus, kot kupljene, zato se je na njo potrebno navaditi. Nekateri receptu dodajo 1/4 jž stevije, ki naredi zobno pasto bolj sladko ter tako bolj podobno kupljenim. Z dodajanjem eteričnih olj (15 kapljic glede na zgornji recept) lahko ustvarite zobno pasto po svojem okusu. Eterična olja naj bodo ekološka, primerna za uživanje.

*Kokosovo olje se v hladnejšem delu leta strdi in posledično je trda tudi zobna pasta. Zato namesto 6 žlic kokosovega olja, dodamo 3 žlice olivnega olja in 3 žlice kokosovega olja.

 

 

Napiši komentar