Dom in gospodinjstvo Vrt in kmetije

Invazija mravelj v domu?

Mravlje v naravi s svojimi mravljišči pripomorejo k razkrajanju lesa in prezračevanju prsti ter vnašanju organskega materiala v njo, poleg tega pa uravnavajo populacije drugih talnih živali. A pridne mravljice velikokrat zaidejo v naše domove, kar hitro postane precej neprijetno. Obstaja kar nekaj  naravnih rešitev, s katerimi ljudje želijo odpraviti invazijo mravelj. Najpogostejša sta limonin sok in cimet, ki ju poškropimo oz potresemo po mestu od koder v dom prihaja največ mravelj. Še bolj učinkovita in prav tako popolnoma naravna, je diatomejska zemlja.

DZ deluje kot bioinsekticid, ki na mravlje deluje tako, da jih izsuši. Mikroskopski ostanki kremenastih alg so izjemno ostri za insekte. Do izsušitve pride zato, ker se fini prah DZ veže na njihovo povrhnjico in jih zaradi svoje močne absorpcijske zmožnosti izsuši. Načeloma se mravlje že same po sebi DZ izogibajo in preko nje ali v njo ne gredo prostovoljno.

Kako odpravimo mravlje s pomočjo DZ?
  1. Dobro lociramo od kod prihajajo mravlje v naš dom in kje potekajo njihove poti. Odstranimo morebitne ostanek hrane, ki bi mravlje vabile v naš dom.
  2. Pripravimo si cedilko (z gosto mrežo) in DZ prehranskega razreda. Lahko uporabimo tudi čisto in posušeno plastenko kečapa (z luknjico preko katere doziramo DZ)
  3. S pomočjo cedilke posujemo območja izvora mravelj in njihovih poti. S plastenkami kečapa smo lahko še bolj natančni in naredimo obrobe okoli oken in vrat.
    Lahko tretiramo le površine in ne mravelj direktno. Če je invazija prehuda, DZ posujemo tudi po mravljah. DZ bo mravlje ubila. Posujemo tako gosto, da puščamo vidno belo sled.
  4. DZ pustimo čim dlje in opazujemo obnašanje mravelj. Če po 2 tednih mravlje še vedno prihajajo, ponovno posujemo svežo DZ.

Mravlje lahko povzročajo škodo tudi na sadnih drevesih in vrtu. V tem primeru DZ posujemo po zelenih delih rastline ali tleh. Lubje dreves pa premažemo s pasto iz DZ in vode. Mravlje čez premaz ne bodo prehajale.
V primeru dežja, je potrebno površine na prostem ponovno posuti/premazati, ko se zemlja in drevesa osušijo.

 

Viri: Rose R.N., Tui (2010): Going Green Using Diatomaceous Eart How-To tips. Outskirts Press Inc., Denver, Colorado
https://www.diatomaceousearth.com/natural-indoor-ant-repellent/
https://www.bodieko.si/kako-ustaviti-invazijo-mravelj-vasem-domu
https://sl.wikipedia.org/wiki/Mravlje

Napiši komentar