Vrt in kmetije

Konji in diatomejska zemlja

Svet konjerejstva diatomejsko zemljo pozna zelo dobro. Je ena izmed prvih panog, ki se je zavedala pozitivnih učinkov in širokega spektra delovanja DZ. Močna tradicija, znanje iz izkušnje prihajajo predvsem iz Nemčije, ker DZ imenujejo Kieselgur.

DZ, ki je v sestavi amorfni kremen oz silicijev dioksid izjemno pozitivno vpliva na trdnost konjskih kopit, njihovo dlako ter grivo. Silicij je eden glavnih elementov vseh živih bitij, pomemben predvsem zato ker je gradnik kolagena in elastana v koži in dlaki, ter ključen pri nastajanju roženih plasti na kopitih. Zato konjerejci DZ redno dodajajo v prehrano svojih konjev. Rezultati so vidni v zdravem izgledu konj, bleščeči dlaki in kvalitetni grivi. Ob tem jih zaščitijo tudi pred notranjimi zajedavci, saj mikroskelet DZ v prebavilih čisti in absorbira morebitne parazite. Vsak lastnik konja dobro ve, da paraziti zmanjšajo absobcijo hrane, kar vodi v hujšanje konj, krče in pojava diareje. Mnogo primerov dokazje odličen odziv in izboljšanje zdravja konj, ko so jim v hrano vmešali DZ.
Zunanjih zajedavcev, ki konje izjemno nervirajo se rešijo tako, da DZ nanašajo direktno na dlako konja, ob krtačenju konj, saj tako s krtačo DZ dobro vtrejo v dlako.
Uporaba DZ se tukaj ne konča. Z njo tretirajo tudi hlev, konjske bokse in njihovo nasteljo. Muhe so stalne spremljevalke hlevov, ki nervirajo tako živali kot ljudi. Veliko pozitivnih odzivov je prišlo od konjerejcev, ki so DZ posipali po nastelji konj in tako uničili morebitna jajčeca, ki bi jih muhe izlegle v neposredni bližini živali. S tem so zmanjšali število muh v hlevih in posledično vplivali na počutje konj. Ker jih muhe niso več tako nervirale, so bili veliko bolj mirni. Na sploh s posutjem DZ po boksih, zaščitijo živali pred vsemi insekti, ki bi si drugače tam poiskali mesta za odlaganje jajčec in svoj razvoj.

Količine in uporaba DZ za konje

Zaščita konjskih boksov

30g DZ/ m2
Boks se najprej dobro očisti, nato DZ enakomerno posuje po tleh in nastelji ter počaka, da se prah uleže. Drugi dan se priporoča ponovno čiščenje boksa, da se odstranijo vsi uničeni zajedavci in insekti.


Prehranski dodatek:

Veliki konji (500g), močno okuženi z notranjimi zajedavci – 30g (5 jž) DZ , dvakrat na dan
Veliki konji, preventiva ali sum na okuženost z notranjimi paraziti – 30g (5 jž) DZ, enkrat na dan

Mali konji in poniji, močno okuženi z notranjimi zajedavci – 15g ( 3jž) DZ, dvakrat na dan
Mali konji in poniji preventiva ali sum na okuženost z notranjimi paraziti – 15 g (jž) DZ, enkrat na dan

1 jž= 6g DZ    1cup = 65 g DZ


Izkušnje konjerejcev po svetu kažejo, da so količine odvisne od zdravstvenega stanja posameznega konja, zato je najbolj priporočljivo dodajanje DZ k prehrani vsak dan posebej in opazovanje izboljševanja rezultatov. DZ dodajajo v prehrano konj 4 tedne, nato sledi 4 tedenski premor.

 

Viri:
http://www.naturalhorse.com/archive/volume5/Issue4/article_11.php
http://wolfcreekranch1.tripod.com/defaq.html
https://www.natural-horse-care.com/pferdekrankheiten/kieselgur-ekzem-hufe-gelenke/
https://www.diatomaceousearth.com/horse-cattle-feed/

Powerful Stories From Happier Healthier Horses Around the World

Napiši komentar