Vrt in kmetije

Najnaravnejša zaščita kokoši pred rdečimi pršicami

Za kokoši je značilno, da se ”kopajo v pesku”.  Gre za vedenje, kjer se okopajo v prašni zemlji ali pesku, tako, da si ga mečejo nase, ob tem pa se nastavljajo soncu po eni in po drugi strani. Poleg vsrkavanja toplote ima to dejanje predvsem funkcijo čiščenja zajedavcev – rdečih pršic.  Lastniki kokoši dobro poznajo te izredno nadležne zajedavce. Med njimi jih vedno več išče čim bolj naravno rešitev, s katero bi rešili ta problem. Neverjetno veliko dobrih rezultatov prihaja od rejcev, ki so svojo perutnino ”rešili” s pomočjo diatomejske zemlje.

Zakaj diatomejska zemlja odpravlja rdeče pršice?
Struktura DZ je na mikroskopskem nivoju izredno ostra. Medtem, ko višjim živalim in ljudem ne škoduje, insekte ubija. Deluje tako, da se veže na lipide v povrhnjici insektov (v tem primeru pršic) in jih izsuši ter posledično uniči. Ob tem pa ne draži kože perutnine in predstavlja najbolj varno in naravno rešitev.

Kako uporabljati DZ na perutnini proti rdečim pršicam?
Najučinkovitejše in najhitrejše rezultate rejci dosegajo tako, da DZ dodajajo ”prašnim kopelim”, ki jih kure redno uporabljajo, saj si tako same perje zaprašijo z DZ. Lahko pa se posamezne kokoši z DZ še neposredno tretira. Najpogosteje rejci vzamejo pest DZ in jo dobro vtrejo v perje kokoši  oz na najbolj problematičnih mestih na živali. Po treh dneh so pršice že uničene, zato je takrat najbolje temeljito očistiti in pomesti kokošnjak ter zamenjati vsebino prašne kopeli. Za dodatno zaščito kokošnjakov lahko DZ posipate tudi po tleh in stenah kokošnjaka.

 

Viri:
https://goo.gl/6rN3f8
https://poultrykeeper.com/health-suppliments/diatomaceous-earth/
https://www.diatomaceousearth.com/diatomaceous-earth-chickens/

Napiši komentar