Dom in gospodinjstvo

Odstranjevanje oljnih madežev brez kemikalij

Diatomejska zemlja, ki jo sestavljajo mikroskopsko majhni ostanki kremenastih alg, ima izjemne absorpcijske sposobnosti. Ti ostanki kremenastih alg so namreč njihove celične stene, polne praznih prostorčkov, ki s svojo površino nase vežejo tekočine v volumnu 6 kratne količine lastne teže DZ. Navadno oljne madeže popivnemo s papirnatimi brisačkami, ki pa v primerjavi z DZ niso tako učinkovite in madež nehote razmažemo po še večji površini. DZ je veliko bolj učinkovita rešitev, kjer popolnoma naravno, brez kemikalij poskrbimo za večja ali manjša razlitja v hišah, garažah, parkiriščih, delavnicah,…

Postopek:

  1. Ukrepamo čim hitreje po razlitju, saj tako dosežemo najboljše rezultate. Na mesto razlitja na debelo posujemo DZ, tako da prekrijemo celotno površino madeža. DZ začne delovati takoj, ko pride v stik z razlito snovjo. Po potrebi se DZ še doda.
  2. Pustimo DZ delovati od pol ure do 24 ur. Razlika v času je odvisna od velikosti in starosti razlitja ter površine kjer je do tega prišlo. V gospodinjstvih, kjer prihaja do manjših razlitij olj je dovolj počakati pol ure. Za madeže motornih olj na asfaltu pa lahko DZ pustimo delovati nekaj ur.
  3. Pobrišemo ali pometemo DZ, ki je nase vezala oljni madež in odstranimo v koš za smeti.
  4. Po potrebi z vlažno krpo obrišemo površino, kjer je prišlo do razlitja

Opomba: DZ lahko uporabimo tudi pri razlitjih na preprogah. V tem primeru pustimo DZ delovati dlje časa (1-2 h). Ob vpijanju DZ postane grudasta. Najprej večje kose odstranimo ročno, na koncu preprogo posesamo, da še odstranimo DZ iz vlaken.

 

Viri:
https://www.diatomaceousearth.com/clean-up-spills-with-de/

 

Napiši komentar