Lepota in zdravje

Pozitivni vplivi na človeka ob rednem uživanju DZ

Diatomejska zemlja (v nadaljevanju DZ) je 80-95% kemijsko sestavljena iz silicijevega dioksida oziroma kremena. Le ta je eden izmed ključnih elementov, ki jih naše telo potrebuje za nemoteno delovanje. Še posebej pomemben je za zdravo kožo, lase, nohte, zobe, kosti, aorte, pljuča, vranico, kri, hrustanec in vezivna tkiva.

Unikatne sposobnosti DZ uvrščajo med ene najcenejših in vsestranskih produktov za dviganje ravni zdravja na tržišču. O pomembnosti silicija v telesu je govoril že Luis Pasteur (1822 do 1895), ki je izjavil: »Siliciju in njegovim organskim oblikam je usojeno, da bodo v prihodnosti igrala veliki vlogo pri zdravljenju mnogih bolezni«.

Uporaba Diatomejske zemlje prehranskega razreda

DZ je naravno sredstvo, ki pri rednem uživanju razstruplja telo, saj nase veže toksine in težke kovine. Ugodno vpliva na prebavni trakt, izboljšuje delovanje ledvic in čisti kri. Uničuje parazite ter viruse in tako posredno vpliva na naše zdravje in boljše počutje. Diatomejska zemlja prehranskega razreda je zaradi svoje posebne oblike abrazivna in visoko vpojna.

Glavna komponenta DZ – silicijev dioksid v telesu deluje podobno kot antioksidant. V tekočem mediju (ob vezavi s tekočinami) obdrži stabilno koloidno obliko in tako deluje kot razstrupljevalec, saj ima električni naboj zaradi katerega se veže na proste radikale in druge škodljive toksine. Skupaj z vezanimi radikali in toksini se DZ iz telesa izloči preko znoja, urina in blata. Silicij ima izjemno pomembno vlogo ko stabilizator hormonov, saj omogoča ravnovesje med kalcijem in magnezijem v telesu. Kadar je le ta porušen, vedno prihaja do hormonskih težav.

Kako uporabljati DZ?

Uporabljajte diatomejsko zemljo na prazen želodec, vsaj eno uro pred uživanjem hrane oziroma dve uri po zadnjem obroku. Za začetek se priporoča manjšo količino, ki jo postopoma povečujete. Začnite z 1 čajno žličko, ki jo dodate k najmanj 2 dcl tekočine (voda, sok, čaj, smuthi,..). Premešajte in spijte. Priporoča se mešanje z vodo, saj pri mešanju s sokovi in smuthiji veže nase kalorije in tako zmanjša njeno delovanje. Neprekinjeno uživanje DZ se priporoča 7 dni. Potem sledi 14 dni premora in nato zopet 7 dni uživanja DZ. Takšen tretma naj ne bi trajal skupaj več kot 3 mesece.

Pomembno je, da po zaužitju DZ pijete dovolj tekočine in tako ostanete dobro hidrirani. Morda vam na začetku okus in tekstura DZ ne bosta ravno odgovarjala. Preizkušeno hruškov motni sok najbolj zakrije njen priokus. Če uživate kakšna zdravila, se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom.

Vizualni pozitivni vpliv na zdravje

Lasje

Del DZ, ki ga naše telo absorbira, je primarna sestavina pri mnogih cenjenih šamponih in balzamih za lase. Če imate redke lase, lahko z rednim uživanjem DZ kmalu opazite novo rast močnejših in lepših las.

Koža

Kolagen, ki je ključen gradnik zdrave kože, se proizvaja pri prisotnosti kremena iz DZ. Več kolagena bo kožo naredilo bolj gladko in popolnejšo, kar daje izgled zdrave kože.

Nohti

Kremen v DZ ni le primarna sestavina pri laseh, ampak tudi ključna pri močnih nohtih. Če imate krhke nohte, začnite z uživanjem DZ in glejte kako bodo postali močnejši le v nekaj tednih.

Vsesplošni dvig nivoja zdravja v našem telesu

Uživanje DZ ne bo le pomagalo pri zunanjem izgledu, ampak zdravi tudi od znotraj. DZ lahko pomaga pri uravnavanju prebavnega trakta, rednejšemu iztrebljanju in razstrupi vaš prebavni sistem. Uspešno deluje tudi proti notranjim parazitom.

Povečana tvorba kolagena vodi k mnogim pozitivnim posledicam. Kolagen pripomore k bolj zdravim sklepom in lahko zmanjša bolečine v sklepih in krepi hrustanec, ki blaži trenje pri premikanju sklepov.

Študije so tudi pokazale, da lahko z rednim dnevnim uživanjem DZ, uravnavate zdrav nivo holesterola in krvnega pritiska.


Viri: https://draxe.com/diatomaceous-earth/ https://www.diatomaceousearth.com/beginners-guide/ https://www.diatomaceousearth.com/blog/what-is-diatomaceous-earth/ Rose R.N., Tui (2010): Going Green Using Diatomaceous Eart How-To tips. Outskirts Press Inc., Denver, Colorado http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10731501 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658806/


 

Napiši komentar