Spoznaj DZ

Previdno pri nakupu diatomejske zemlje

Pri nakupu diatomejske zemlje (v nadaljevanju DZ) se vedno prepričajte, da gre za prehranski razred, kar mora imeti izdelek na embalaži tudi jasno in vidno označeno.

Na trgu se namreč pojavljata dve obliki diatomejske zemlje, ki se razlikujeta tako v namenu uporabe kot v varnosti za zdravje ljudi in živali. Vsaka DZ ni primerna za uživanje, in prav tako ni primerna za kakšno koli drugo uporabo v naših domovih. Vedno uporabljaje le DZ prehranskega razreda, ne glede na to ali jo uživate sami, uporabljate pri negi hišnih ljubljenčkov ali drugih živali, na vrtu, v hiši,… DZ prehranskega razreda je sestavljena iz drobnega prahu amorfnega kremena, ki našemu organizmu ter organizmu drugih sesalcev ne škodi.

Kadar izdelek DZ nima označeno, da gre za prehranski razred, obstaja verjetnost, da se v njem nahaja kristalizirani kremen, ki je namenjen filtraciji, vodnim filtrom ter uporabi v industriji. Ta DZ je bila predelana – segreta, kar povzroči nastanek kristalnih oblik, s čimer se poveča sama abrazivnost DZ. Ta oblika DZ je za naš organizem dražeča, saj kristalizirani kremen ob vdihavanju ali zaužitju, v našem organizmu povzroča mikro poškodbe, ki se lahko razvijejo v resnejša obolenja.  Industrijska DZ nikakor ni primerna za uživanje, ter kakršni koli drugi uporabi v našem domu in okolici

Pri nakupu bodite resnično previdni in natančni, ter se prepričajte, da gre za DZ prehranskega razreda. Preverite distributerje in ponudnike na tržišču. Zaupate lahko le takšnim, ki imajo na svojih izdelkih jasno označene etikete, prehranske vrednosti ter tip DZ. Dobro označen izdelek je lep pokazatelj distributerja, ki se zaveda pomembnosti pravilne uporabe DZ ter kvalitete, ki jo na trgu ponuja.

Napiši komentar