Dom in gospodinjstvo

Rešite se vonjav v omarah, predalih in hladilniku

Če iščete načine, kako najbolj nevtralno izničiti vonjave, brez dodajanja umetnih dišav in parfumskih vrečk, potem sta prišli na pravo mesto. Diatomejska zemlja ima namreč sposobnost vezave vonjav, medtem ko je sama povsem nevtralna. Mesta v gospodinjstvih, kjer nastaja največ vonjav so hladilniki in omare s čevlji ter predalniki in omare z oblačili. Najprej moramo poskrbeti, da vsa mesto ohranjamo čista in higienična. Nato si pomagamo z DZ.

Preprečevanje vonjav v hladilniku – v srednje veliki stekleni kozarec za vlaganje nasujemo DZ. Kozarca ne zapremo ampak ga postavimo odprtega v hladilnik za najmanj en dan. Po enem dnevu, kozarec vzamemo iz hladilnika in DZ zavržemo*. V primeru, da so vonjave še vedno prisotne, postopek ponovimo še za en dan.

Nevtraliziranje omar, predalnikov in komod – glede na prostornino prostora, ki ga želimo nevtralizirati, izberemo primerno škatlo v katero do polovice natresemo DZ. V pokrov na vrhu naredimo male luknjice in škatlo zapremo. Za predal uporabimo škatlico vžigalic ali škatlo od bonboniere, za omare pa kar škatlo za čevlje. Škatlo položimo na stalno mesto in pustimo največ en teden. Nato nastavimo svežo DZ.

Nevtraliziranje čevljev – vzamemo stare gosto tkane nogavice in jih odrežemo na višini kolen. V njih nasujemo DZ toliko, da zapolni predem stopal. odrezani konec dobro zavežemo in položimo v čevelj. Pustimo vsaj 8 ur. Namesto tega lahko nekaj DZ posipamo kar direktno v čevelj in pustimo delovati čez noč. Nato čevelj dobro stresemo, da odstranimo DZ. V tem primeru nekaj DZ ostane v čevljih, kar ni nič narobe, saj bo DZ vpijala vlago, ki nastane med nošenjem čevljev. Le paziti je potrebno, da čevljev ne obujemo na golo kožo, da je DZ ne izsuši.

 

*suhe Dz ne odstranjujemo oziroma sipamo direktno v odtoke, temveč jo posujemo po vrtu, zemlji, kompostu ali travi. Je popolnoma naravna, zato je to najboljši način kako jo zavržemo.

 


Vir: Rose R.N., Tui (2010): Going Green Using Diatomaceous Eart How-To tips. Outskirts Press Inc., Denver, Colorado


 

Napiši komentar