Vrt in kmetije

Shranjevanje semen

Vrtnarski navdušenci bodo kmalu začeli s pregledom svoje zaloge semen in velikokrat se zgodi, da semena tekom zime niso bila pravilno shranjena. Odprte vrečke z ostanki semen se lahko hitro navlažijo, seme pa splesni ali celo skali. Mesto kjer shranjujemo semena naj bo vedno suho. Stekleni kozarci so odličen način, kako dobro zaščitimo semena pred vlago. Vendar kaj narediti, če v kozarec shranimo že navlažena semena ali pa premalo posušena domača semena? Na tem mestu si pomagamo z diatomejsko zemljo.

Ko končamo s sejanjem in nam v semenski vrečki še ostane semena,  stresemo v vrečko pol čajne žličke diatomejske zemlje in zapremo. Tako naredimo z vsemi ostanki semen in jih nato več skupaj spravimo še v steklen kozarec s pokrovom.
Podobno naredimo z lastnimi semeni, ki jih pred spravilom najprej še posušimo na soncu, nato pa primešamo DZ in shranimo na poljuben način (v vrečko ali stekleni kozarec).

Diatomejska zemlja bo nase vezala vso vlago, ki bi prišla v stik s semeni in jih tako dobro zaščitila do nove vrtnarske sezone in tudi med njo. Seme ob stiku z DZ postane belo, na samo kalitev DZ nima nobenega vpliva, zemlja pa posledično dobi nekaj naravnega silicija.

Napiši komentar