Uporaba diatomejske zemlje pri shranjevanju živil ni nič novega. Pred mnogimi tisočletji so uporabnost DZ dobro poznali Egipčani, Grki in Rimljani. Njena učinkovitost se kaže v dveh lastnostih:
– vpija vlago in preprečuje plesnenje živil
– varuje pred insekti, ki bi zašli v živila
Med živila, ki jih želimo shraniti za več mesecev tako zmešamo DZ prehranskega razreda, saj jo kasneje užijemo skupaj z živili, katere smo skladiščili.
Razmerje DZ: skladiščeno živilo je nekje 1 zvrhana jedilna žlica DZ prehranskega razreda na1 kg živila za skladiščenje. Pri večih količinah je razmerje 0,7 – 2 kg/t žita. DZ dodajamo med pakiranjem živila v vrečo ali posodo v kateri bo stala več mesecev. S pomočjo večjega cedila, DZ prah posipljemo med živilo in dobro pomešano. Na vrhu posipamo še kakšen cm DZ in se naprej ravnamo po navodilih za shranjevanje določenega tipa živila.
dodatno lahko z DZ zaščitimo tudi prostor, kjer žita shranjujemo. Stene ter tla poprašimo s prašilko v razmerju 20g/m2.
Ko želimo živilo uporabiti, ga lahko speremo pod tekočo vodo in tako odstranimo DZ. Vendar ta korak ni nujen, saj DZ ne spremeni okusa in je primerna za uživanje (prehranski razred).