Spoznaj DZ

Spoznaj diatomejsko zemljo

Niste prepričani, kaj je diatomejska zemlja in kako začeti z njeno uporabo? Prisotna je že kar nekaj časa v mnogih kozmetičnih in prehranskih izdelkih, a o njenem širokem spektru delovanja in možnostih uporabe se na evropskih tleh šele začenja govoriti. Skrbno preberite in se spoznajte z DZ.

Kaj je diatomejska zemlja?

Beseda »diatomejska« izhaja iz besede »diatom«, kar pomeni enocelični organizem. DZ so kremenčasta ogrodja starodavnih alg, ki jih danes najdemo v obliki mehkega, belega, kremenastega sedimenta, imenovanega diatomit. Ta nastaja skozi milijone let, s fosiliziranjem ogromnega števila kremenčastih alg na dnu jezer in oceanov. Sedimentne diatomov danes najdemo na teh osušenih območjih. S kopanjem in drobljenjem diatomita v droben bel prah nastane DZ. Največja najdišča čiste DZ za vsakodnevno uporabo najdemo v Peruju in Avstraliji.

Tipična sestava DZ je 80-95% kremen (silicijev dioksid), 2-4% aluminijev oksid, 0,5-2 železov oksid z ostalimi elementi v sledeh. Z večanjem vsebnosti kremena se veča tudi njena moč. Najkvalitetnejša DZ je čiste bele barve. Ravno zaradi svoje sestave ima v slovenskem jeziku poimenovanje – KREMENKA. Zasledite jo lahko še pod imeni, kot je silicijeva prst, diatomejska prst, kieselerde (nem.), kiesegur (nem.), diatomaceou earth (ang.).

Zakaj toliko govora o fosiliziranih enoceličnih organizmih?

Zaradi njene posebne mikroskopske oblike, ki omogoča izjemno vpojnost in rahlo grobost (abrazivnost). Uporaba teh diatomov je tako impresivno široka in že danes izboljšuje naše vsakodnevno življenje. Najdemo jo v zobnih pastah, bazenskih filtrih, kot blagi abraziv v loščilih, industriji plastike, mačjih wc-jih, pivovarski industriji, dinamitu, kot dodatek prehrani, pri skladiščenju žit, za nadzor žuželk, ..

Diatom alge

V čudovitem mikroskopskem svetu se skriva skrivnost

Razredi diatomejske zemlje

Preden stopimo v svetu široke uporabe diatomejske zemlje, je pomembno spoznati različne kvalitete oziroma razrede DZ, ki so na voljo na trgu. Te stopnje klasificirajo končno uporabo DZ. Predstavljamo 4 najpogostejše stopnje DZ:

 1. Čisti prehranski razred diatomejske zemlje. To je 100% naravna in nespremenjena DZ, ki je bila, iz nekoč sladkovodnega nahajališča, izjemno selektivno izkopana, zmleta in zapakirana za uporabo. Takšna je primerna za človeško in živalsko uporabo, saj gre za amorfno, nekristalizirano obliko kremena.
 2. Diatomejska zemlja za nadzor plazečih žuželk. Tehnično je enakega razreda kot čisti prehranski razred. Mnogi prodajalci popolnoma isto DZ zapakirajo v dva različna produkta – enega kot prehranski razred, drugega kot za nadzor plazečih žuželk. Vedite pa, da temu ni vedno tako! Za nadzor plazečih žuželk se lahko uporablja tudi DZ slabše kvalitete, zato je potrebna previdnost pri uporabi na drugih področjih.
 3. Kristalizirana diatomejska zemlja za filtre. Za razliko od prehranskega razreda DZ, je kristalizirana DZ nevarna za uživanje ali kadar pride do vdihavanja delcev. Bila je namreč močno toplotno obdelana, s temperaturami okoli 1000°C, kar privede do kristalizacije kremena. S tem DZ postne veliko bolj efektivna kot vodni filter in je namenjen le pri filtraciji ter uporabi v industriji.
  Nekateri vinarji in pivovarji DZ zemljo poznajo pod imenom “kremenčev pesek.” Pri belem vinu se uporablja za stabilizacijo na termo labilne beljakovine, ki jih DZ potegne nase, nato pa usede na dno, s čimer se vino prečisti.
 4. Ostali razredi diatomejske zemlje. Obstajajo še drugi tipi diatomejske zemlje, ki so prodajani kot prehranski razred, vendar gre za DZ s primesmi. Naprimer rdeči diatomejski zemlji je dodana naravna glina.
Kje uporabljamo DZ prehranskega razreda?

Prehranski razred DZ je resnično poseben, saj uspešno deluje na mnogo različnih področjih. V grobem lahko načine uporabe razdelimo v dve kategoriji; koristi za zdravje in nadzor žuželk. Tako z uporabo enega izdelka, dvigujemo raven zdravja pri človeku in živalih ter se zoperstavimo žuželkam, kot so mravlje, stenice, pršice v hiši in njeni okolici.

Dvignite si raven zdravja z uporabo DZ

Obstaja mnogo pozitivnih odzivov pri dodajanju DZ prehranskega razreda k vsakodnevni prehrani:

 • čiščenje in uravnavanje prebavnega trakta,
 • razstrupljanje telesa težkih kovin in drugih toksinov,
 • povišanje produkcije kolagena, kar vodi k bolj zdravim in lepšim lasem, koži in nohtom,
 • znižanje ravni holesterola,
 • izboljšanje gibljivosti sklepov,
 • občutek povečane energije

Če želite dodati DZ k vaši prehrani, je za začetek priporočljiva količina ene čajne žličke, zmešane z 2 dl vode in to zjutraj na tešče. Po 1 tednu, lahko povečate vnos, če želite povečati efekt. Količino DZ povečajte postopoma, vsak teden ena čajna žlička več, do količine ene jedilne žlice na dan. To maksimalno količino je najbolje razdeliti na dva vnosa. Zjutraj na tešče, ter zvečer pred spanjem.

Uživanje DZ je najbolj efektivno, kadar je ne mešamo z uživanjem druge hrane, s sokovi ali smutiji. Priporočeno je, da DZ uživamo eno ali dve uri pred uživanjem hrane. Kadar jo zaužijemo s hrano (kalorijami) absopcijske lastnosti DZ vežejo nase hranila, namesto da bi vezala nase toksine v telesu. Tako zmanjšamo pozitivni efekt DZ, kakor tudi absorpcijo hranil v telo. Tudi zdravilom zmanjša učinkovitost. Če redno jemljete zdravila, se pred uporabo DZ posvetujte z vašim zdravnikom.

Sicer pa se iz diatomejske zemlje izdelujejo tudi zobne paste, deozoranti, mila in druga kozmetika. DZ lahko uporabljate za nego kože in iz nje naredite pillig za telo ali masko za obraz. Prah DZ zmešate z vodo v gosto pasto in si pripravite masko za obraz namenjeno mastni koži, saj DZ vpija maščobo. Na obrazu pustite delovati 15 min, nato sperite z mlačno vodo. Zelo učinkovita je pri mastni koži, aknah in mozoljih.
Pri manjših urezninah in poškodbah bomo z DZ hitro zaustavili krvavenje, če jo posipamo po rani.
Doma se lahko DZ uporablja še na vrtu za izboljševanje mineralne strukture zemlje, za izsuševanje prostorov (veže nase vlago), odstranjevanje neprijetnih vonjav iz prostora, odstranjevanje oljnih madežev, itd… Vrtnarji pa DZ uporabljajo za odganjanje škodljivcev iz vrta, saj DZ tako močno vpija vlago, da če pride v stik z žuželkami pri njih povzroči dehidracijo.

Pozorni bodite, da vedno uporabljate diatomejsko zemljo prehranskega razreda! Prepričajte se, preverite na embalaži in nato brez skrbi začnite z uporabo.


Viri: https://www.diatomaceousearth.com/beginners-guide/
https://www.diatomaceousearth.com/blog/what-is-diatomaceous-earth/
Rose R.N., Tui (2010): Going Green Using Diatomaceous Eart How-To tips. Outskirts Press Inc., Denver, Colorado
https://en.wikipedia.org/wiki/Diatomaceous_earth


 

Napiši komentar