Spoznaj DZ

V čem je diatomejska zemlja boljša od gline?

Ste morda ob prebiranju učinkovanje diatomejske zemlje pomislili na glino? Glina, tako kot DZ, ob zaužitju naše telo prečiščuje. Morda bi kdo rekel, da gre pri obeh za enako delovanje, vendar med njima obstajajo pomembne razlike.

  • Vizualno je DZ prah bele barve, glina pa bolj sivkaste. Pri obeh prihaja do variacij v barvnem odtenku, kar je odvisno od lokacije nahajališča ter deleža mineralov v sestavi.
  • DZ je organskega izvora, saj gre za ostanke odmrlih kremenastih alg, ki so se milijone let nabirale na dnu jezer in oceanov. Glina je geološkega izvora, saj gre za sprijete mehanično razpadle delce površja, drugače imenovane tudi montmorilonit.
  • Obe vsebujeta silicij, vendar je v DZ delež silicija večji.
  • Tako glina, kot DZ imata absorpcijske sposobnosti, zaradi česar nase vežeta toksine in težke kovine iz našega telesa. Vendar ima diatomejska zemlja še dodatno sposobnost prečiščevanja, saj s svojo abrazivnostjo dodatno čisti črevesje. Mali delčki postrgajo obloge v našem črevesju.
  • Za zaužitje, glino in DZ zmešamo z vodo. Glina ob stiku z vodo začne naraščati in večati svoj volumen. To se lahko dogaja tudi v našem telesu, če jo zaužijemo, brez da bi počakali nekaj minut, po mešanju z vodo. DZ svojega volumna ne spreminja in ni nevarnosti za napihovanje v našem telesu.
  • Ob nakupu moramo biti pri obeh zelo pazljivi in pozorni, da ima produkt jasno označeno ”prehranski razred oz. primerno za uživanje”. Pri obeh namreč obstaja tudi industrijska različica, ki lahko ob uživanju povzroči zdravstvene težave. Pri DZ je skrb za kvaliteto in ozaveščanje strank dobro izražena.
  • Glina je uporabna za uživanje, maske za obraz, obkladke…za naše telo. DZ poleg vsega učinkovanja pri ljudeh, poskrbi tudi za naše hišne ljubljenčke, dom in vrt. Z njo lahko odpravimo bolhe ter uši; očistimo dom in se na vrtu znebimo žuželčjih škodljivcev ter dobro shranimo ter zaščitimo žita in semena. Spekter uporabnosti je veliko širši, kot pri glini.
  • Cenovno gledano, je DZ na trgu cenejša kot glina.

Viri: http://www.o-4os.ce.edus.si/gradiva/geo/kamnine/kamnine-nastanek.htm
http://www.glina.si/

10 Proven Bentonite Clay Benefits and Uses


https://www.diatomaceousearth.com/difference-between-de-and-bentonite-clay/

Napiši komentar